MMF nejedná o dalším záchranném programu pro Řecko

29.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. srpna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) nejedná se zadluženým Řeckem o dalším záchranném programu. Uvedl to dnes mluvčí fondu Gerry Rice. Řecký ministr financí Jannis Sturnaras minulý týden připustil, že Řecko by mohlo potřebovat dodatečnou pomoc v objemu deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu Kč).

Řecko již dostalo od Evropské unie a MMF dva balíky pomoci v celkové sumě 240 miliard eur. MMF plánuje ve druhé polovině září kontrolu záchranného programu pro Řecko. Minulý měsíc fond odhadl, že Řecku bude v letech 2014 a 2015 chybět téměř 11 miliard eur.

Rice upozornil, že Evropa již slíbila Řecku podporu do doby, než se bude země schopna vrátit na dluhopisové trhy. Tento příslib je nicméně podmíněn tím, že Řecko bude plnit stanovené cíle a dosáhne v letošním roce přebytku v primárním rozpočtu, který nezahrnuje náklady na správu dluhu.

Atény se z kapitálových trhů musely stáhnout na začátku roku 2010. V květnu téhož roku se pak země ocitla na pokraji státního bankrotu a musela požádat o pomoc. Výměnou za ni zavádí vláda výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a zvyšuje daně, což sráží ekonomiku, která je již šestým rokem v recesi.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK