Dolar stoupl na dvoutýdenní maximum vůči euru

29.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. srpna (ČTK) - Americký dolar se dnes vyšplhal na dvoutýdenní maximum vůči euru. Příznivé údaje o vývoji ekonomiky Spojených států podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) již příští měsíc omezí opatření na podporu hospodářského růstu, kvůli nimž je nucena tisknout nové peníze.

Jednotná evropská měna se vůči dolaru propadla zhruba o procento na 1,3218 USD. Je tak na cestě k nejvýraznějšímu jednodennímu poklesu od poloviny dubna, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí stoupla o 2,5 procenta. Tempo jejího růstu se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo a překonalo očekávání analytiků.

"Je to velmi dobrá zpráva pro ty, co předpokládají, že Fed omezí stimulační opatření v září," uvedl analytik Vassili Serebriakov ze společnosti BNP Paribas.

Fed nyní podporuje americkou ekonomiku programem nákupu dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Šéf Fedu Ben Bernanke ale v červnu řekl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos nákupy dluhopisů omezovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK