Akcie v USA ve čtvrtek díky statistice rostly, dolar posílil

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. srpna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek posilovaly díky nejnovější statistice ze Spojených států, která potvrdila známky zlepšení největší světové ekonomika. Růst však brzdí nejistota kolem možného vojenského zásahu vůči Sýrii.

Index Dow Jones ve čtvrtek zpevnil o 16,36 bodu, tedy 0,11 procenta, na 14.840,87 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 3,21 bodu, neboli 0,2 procenta, na 1638,17 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 26,95 bodu, čili 0,75 procenta, na 3620,30 bodu.

Americká burza posilovala celý den, až ke konci obchodování své zisky výrazně smazala. Důvodem byla nejistota ohledně Sýrie. Mnoho obchodníků očekává úder Spojených států a jejich spojenců kvůli údajnému útoku chemickými zbraněmi syrské vlády na civilisty. Podle USA však bude útok "přesně nastavený a omezený".

Náladu na trhu zlepšila zpráva o růstu americké ekonomiky za druhé čtvrtletí. Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí stoupla o 2,5 procenta. Tempo jejího růstu se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo a překonalo očekávání analytiků. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden pak klesl více, než se čekalo.

Posilovaly akcie telekomunikačních společností Vodafone a Verizon Communications. Důvodem byla zpráva, že Verizon jedná s Vodafonem o prodeji jeho podílu v jejich společném podniku v USA. Akcie Vodafonu zpevnily o 8,1 procenta a Verizonu o 2,7 procenta.

Příznivá statistika pomohla rovněž k růstu dolaru vůči koši šesti hlavních měn. Silný růst naznačuje, že centrální banka USA (Fed) by již brzy mohla začít omezovat svůj obrovský program stimulace ekonomického růstu. Zmírnění napětí kolem Sýrie pomohlo dolaru k růstu i vůči jenu.

V závěru obchodování dolar vůči jenu posílil o 0,8 procenta na 1,3234 USD a k jenu o 0,7 procenta na 98,28 JPY. Vůči koši šesti hlavních měn dolar stoupl stoupl o 0,7 procenta na 81,958 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK