Míra nezaměstnanosti v EU i eurozóně se v červenci nezměnila

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. srpna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v eurozóně i celé Evropské unii se v červenci ve srovnání s předchozím měsícem nezměnila. V zemích platících eurem zůstala na 12,1 procenta. V celé osmadvacítce pak na 11 procentech. Počet lidí bez práce se však mírně snížil. V meziročním srovnání je nezaměstnanost v obou oblastech nadále výrazně vyšší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Eurostat odhaduje, že v celé EU bylo v červenci bez práce 26,654 milionu lidí, z toho 19,231 milionu v eurozóně. Proti červnu počet nezaměstnaných v EU klesl o 33.000, meziročně ale stoupl o 995.000. V eurozóně se počet nezaměstnaných snížil meziměsíčně o 15.000 a proti loňskému červenci vzrostl o 1,008 milionu.

Z jednotlivých členských zemí má nejnižší nezaměstnanost Rakousko, a to 4,8 procenta. Následuje Německo a Lucembursko, kde míra nezaměstnanosti přesahuje pět procent. Naopak nejvyšší je v Řecku a ve Španělsku, kde je bez práce více než čtvrtina populace.

Vysoká zůstává míra nezaměstnanosti mezi mladými. V EU v červenci činila 23,4 procenta a v eurozóně 24 procent. Nejnižší byla v Německu, kde činila 7,7 procenta. V Řecku, ve Španělsku a Chorvatsku je bez práce více než polovina mladých ve věku do 25 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK