Pražská burza klesá, nedaří se zejména pojišťovně VIG

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne klesá, hlavní index PX oslabil do 11:30 o půl procenta na 945,6 bodu. Dolů ho táhnou hlavně akcie pojišťovny VIG, ztrácí také těžařská NWR a developer Orco. Vyplývá to z výsledků burzy.

Cenné papíry VIG odepsaly 2,33 procenta na 991,30 koruny a kopírují tak negativní vývoj na své domovské burze ve Vídni. "Akcie VIG mohou kromě horší nálady na trzích rovněž reagovat na včerejší slabší čtvrtletní výsledky. Titul se dočkal snížení doporučení od analytiků Nomury a to na "neutral“ z původního "koupit"," uvedl analytik Patria Direct Pavol Mokoš.

Energetická společnost přerušila dvoudenní pokles a posílila o 0,51 procenta na 450,50 koruny. "Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce na německé energetické burze stagnuje na 36,7 EUR/MWh," podotkl Mokoš.

NWR klesla o 2,24 procenta na 21,80 koruny. Generální ředitel OKD Ján Fabián dnes v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že firma dělá vše pro to, aby situaci na trhu s uhlím ustála s hotovostí 176 milionů eur, kterou měla v pololetí. "Na dolu Paskov prý OKD prodělává asi 1,5 miliardy ročně, nikdo ho nechce ani za korunu a stejně by mohlo stát i uzavření dolu. Firma proto jedná i o možnostech pomoci státu. Premiér Jiří Rusnok ale včera v Ostravě uvedl, že OKD je soukromá společnost a stát ji nemůže zbavit problémů," uvedl Mokoš.

Akcie Orka odepsaly 2,44 procenta na 63,85 koruny, v úvodu obchodování ale rostly až o pět procent. Firma ve čtvrtek informovala, že v letošním prvním pololetí hospodařila s čistým ziskem sedm milionů eur (180 milionů Kč) po ztrátě devět milionů eur před rokem. "Za samotný druhý kvartál však dosavadní letošní čistý zisk společnosti mírně poklesnul a navýšení kapitálu o 15 milionu eur, díky němuž miliardář Radovan Vítek drží ve firmě již přes 30 procent, snížilo čistou hodnotu na jednu akcii," dodal Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK