EK: Ekonomická nálada byla v EU v srpnu nejvyšší za dva roky

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. srpna (ČTK) - Ekonomická nálada v eurozóně i v celé Evropské unii se v srpnu čtvrtý měsíc v řadě zlepšovala. Za celou EU dosáhla nejvyšší úrovně za dva roky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská komise.

Index ekonomické nálady v měnové unii tento měsíc vzrostl o 2,7 bodu na 95,2 bodu. Za všechny členské státy EU se zvýšil dokonce o více než tři body a dosáhl hodnoty 98,1 bodu.

EK index sestavuje na základě obchodních zakázek, optimismu mezi výrobci, plánů na změny počtu zaměstnanců a dalších faktorech. Ze 17 zemí eura optimismus rostl ve všech pěti největších ekonomikách eurozóny včetně Itálie a Španělska. Důvěra se zlepšovala ve všech sektorech kromě stavebnictví.

Na úrovni celé EU nálada v srpnu rostla i ve stavebnictví, naopak ve finančních službách se zlepšovala pomaleji. Pokud jde o jednotlivé země, mimo měnovou unii bylo hlavním důvodem výrazné zlepšení v Británii, největší unijní ekonomice mimo země eura.

Někteří analytici na základě zlepšující se důvěry v eurozóně předpovídají, že eurozóna překonala krizi vyvolanou bankovními investicemi do rizikových úvěrů.

"Nejakutnější etapa krize a nejtvrdší období utahování opasků je za námi," uvedl podle agentury Reuters ekonom Dirk Schumacher z banky Goldman Sachs.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK