EGAP vykázal v pololetí zisk 270 milionů, za celý rok čeká ztrátu

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) hospodařila v prvním pololetí letošního roku se ziskem 270 milionů korun. Za celý rok 2013 ale společnost zřejmě skončí ve ztrátě. EGAP to dnes uvedl v tiskové zprávě. Loni skončilo hospodaření pojišťovny ve ztrátě 205 milionů korun.

Pojišťovna uvedla, že letošní výsledek hospodaření ovlivní s velkou pravděpodobností nahlášené pojistné události a následné vytváření rezerv na výplatu pojistných plnění. "Do aktivního monitoringu je v současné době zařazeno několik objemem rozsáhlých obchodních případů ze sektoru sklářství a hutnictví, které byly uzavřeny v krizových letech 2009 až 2012," uvedl ředitel firmy Jan Procházka. Podle něj tak lze očekávat, že hospodaření EGAP může být za letošní rok ukončeno ztrátou.

Exportní garanční a pojišťovací společnost pojistila v prvních šesti měsících letošního roku export v hodnotě 43,8 miliardy korun. Většina pojištěného vývozu mířila do Ruska, Turecka a Ázerbájdžánu. Pojišťovna uzavřela 87 nových pojistných smluv.

Předepsané pojistné dosáhlo 1,9 miliardy korun a téměř třiapůlkrát převýšilo částku vyplacených pojistných plnění za toto období (568 milionů Kč). Státní pojišťovna také vymohla zpět pohledávky za cca 601 milionů korun.

EGAP loni pojistil nové vývozní úvěry, bankovní záruky a investice českých firem do celkem 42 zemí, nejvíc do Ruska. Tam směřovalo celkem 49 pojistných smluv v celkovém objemu 22,4 miliardy korun.

Pojištění státní pojišťovny EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží či služby nedostanou zaplaceno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK