Dolar posiluje kvůli Sýrii, euro tlačí dolů údaje o ekonomice

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. srpna (ČTK) - Americký dolar se dnes vyšplhal na čtyřtýdenní maximum vůči koši předních měn a na dvoutýdenní maximum vůči euru. Dolar nadále těží z napětí kolem Sýrie, zatímco jednotnou evropskou měnu tlačí dolů slabé ekonomické údaje z eurozóny.

Euro vůči dolaru oslabilo až na 1,3210 USD. Později část ztrát smazalo a prodávalo se za 1,3217 USD. Oproti čtvrtečnímu závěru tak vykazovalo pokles o 0,2 procenta.

Investoři se podle agentury Reuters zdráhají nakupovat euro před čtvrtečním zasedáním Evropské centrální banky (ECB). Předpokládá se, že představitelé ECB potvrdí svůj příslib, že budou nadále podporovat ekonomiku nízkými úrokovými sazbami.

Statistický úřad Eurostat dnes oznámil, že míra nezaměstnanosti v eurozóně v červenci zůstala na rekordním maximu 12,1 procenta. "Nezaměstnanost v eurozóně ukazuje, že reálná ekonomika je ve špatném stavu, a potvrzuje, že ECB musí i v příštích letech pokračovat v extrémně uvolněné měnové politice," uvedl analytik David Brown ze společnosti New View Economics.

Na trhu přetrvávají obavy z vojenského zásahu západních mocností v Sýrii. Ty přispívají k růstu amerického dolaru, který investoři považují za bezpečné útočiště v období nejistoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK