Ceny ropy po britském "ne" možnému úderu v Sýrii klesaly

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes převážně klesaly a barel severomořského Brentu se pohyboval u hranice 115 dolarů. Na trzích částečně polevilo napětí z narušení dodávek suroviny, když Británie oznámila, že se nezapojí do možného vojenského úderu proti Sýrii. Tyto obavy v úterý dotlačily cenu Brentu na půlroční maximum.

Cena severomořské ropy Brent před 17:00 SELČ oproti čtvrtečnímu závěru klesala o 26 centů na 114,90 USD za barel. Dříve během dne se dostala až na 113,63 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevňovala o 81 centů na skoro 108 dolarů za barel.

Cena Brentu tento měsíc zatím stoupla o víc než šest procent a míří k největšímu měsíčnímu nárůstu za poslední rok. Tento týden stály za růstem cen suroviny obavy z možného vojenského zásahu západních zemí v Sýrii. Ten by mohl narušit dodávky ropy z Blízkého východu, který se na celosvětové těžbě podílí zhruba třetinou. Kromě Sýrie ke zdražování přispívalo i narušení dodávek v Libyi, kde stávky na ropných polích a v terminálech vedly ke snížení produkce o zhruba milion barelů ropy denně.

Ve čtvrtek ale obavy z útoku na Sýrii polevily, což přimělo investory k vybírání zisků, které jim přinesl předchozí růst cen. V poklesu Brent pokračoval i dnes poté, co britský parlament odmítl návrh, který mohl vést k zapojení Londýna v případné intervenci v Sýrii.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,90 115,16 New York - Nymex WTI říjen 107,99 108,80

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK