Pražská burza odespala předchozí zisk, oslabilo Orko, Erste a VIG

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Pražská burza v souladu s trhy při malém zájmu investorů oslabila a umazala předchozí zisk. Závěrečný hlavní index PX přišel o 0,54 procent na 945,21 bodu. Oslabily akcie developera Orco, Erste Group Bank a pojišťovny VIG. Největší zisky měly akcie těžařské firmy NWR, vyplývá z výsledků burzy.

"Evropské burzy uzavírají měsíc poklesem o více něž půl procenta. Hned ráno investory zklamal nečekaný pokles maloobchodních tržeb v Německu. Také na pražském trhu převládali prodávající, ovšem celkový objem obchodů byl velmi slabý," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Akcie Orka po předchozím výrazném růstu klesly o 3,9 procent na 62,90 koruny. Firma ve čtvrtek navečer informovala, že v letošním prvním pololetí hospodařila s čistým ziskem sedm milionů eur (180 milionů Kč) po ztrátě devět milionů eur před rokem.

"Za samotný druhý kvartál však dosavadní letošní čistý zisk společnosti mírně poklesnul a navýšení kapitálu o 15 milionu eur, díky němuž miliardář Radovan Vítek drží ve firmě již přes 30 procent, snížilo čistou hodnotu na jednu akcii," dodal analytik Patria Direct Pavol Mokoš.

Akcie Erste Bank klesly o 1,01 procenta na 626,10 koruny a akcie VIG ztratily 2,36 procent na 991 korun.

Cenné papíry NWR po výrazném oslabování nakonec uzavřely v černých číslech, a to posílením o 1,79 procenta na 22,70 koruny. Generální ředitel dceřinné společnosti OKD Ján Fabián dnes v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že firma dělá vše pro to, aby situaci na trhu s uhlím ustála s hotovostí 176 milionů eur, kterou měla v pololetí. "Na dolu Paskov prý OKD prodělává asi 1,5 miliardy ročně, nikdo ho nechce ani za korunu a stejně by mohlo stát i uzavření dolu. Firma proto jedná i o možnostech pomoci státu. Premiér Jiří Rusnok ale v Ostravě uvedl, že OKD je soukromá společnost a stát ji nemůže zbavit problémů," dodal Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK