Pražská burza v týdnu oslabila o 2,4 procenta na 945,2 bodu

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu oslabila. Index PX proti minulému pátku klesl o 2,4 procenta na 945,2 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných pražskou burzou. Nejvíce opět posílily akcie mediální společnosti CME. Naopak největší propad postihl cenné papíry pojišťovací skupiny VIG. V předchozím týdnu akcie klesly o více než procento.

"Uplynulý týden přinesl ztráty na trzích kvůli obavám z vojenského zásahu západních zemí v Sýrii. "Z pondělí na úterý zostřili svoji rétoriku hlavně představitelé USA a Británie směrem k režimu Bašára Asada, což zvýšilo obavy z brzkého vojenského zásahu v Sýrii a výsledkem byly výprodeje na finančních trzích a růstu rizikových přirážek," uvedl analytik J&T banky Petr Sklenář. Pražská burza podle něj kopírovala vývoj globálních trhů.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla CME, která přidala 4,2 procenta na 89,5 Kč. Podle Sklenáře jde pravděpodobně stále o dozvuk odchodu kontroverzního ředitele Adriana Sarbu. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie pojišťovny VIG, jež ztratily 5,8 procenta na 991 Kč. Důvodem je propad celého finančního sektoru.

V příštím týdnu bude nadále hrát významnou roli potenciální intervence v Sýrii. Na konci uplynulého týdne klesla nervozita poté, co britský parlament vojenskou akci nepovolil, avšak nadále je pravděpodobné, že Spojené státy k zásahu přistoupí. "Domníváme se, že takový krok by na trhy vrátil nervozitu vzhledem k možné destabilizaci celého regionu a obav z reakce Íránu. Pro následující týden tak máme spíše negativní výhled," dodal Sklenář.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK