Americké akcie dopoledne oslabovaly kvůli údajům o ekonomice

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne oslabovaly kvůli neuspokojivým údajům o ekonomice Spojených států. Za celý srpen by tak mohly zaznamenat nejvýraznější měsíční propad za více než rok.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o 0,3 procenta na 14.797 bodů. Širší index S&P 500 se snížil rovněž o 0,3 procenta na 1633 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil dokonce o 0,8 procenta na 3593 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje ve Spojených státech stouply pouze o 0,1 procenta. Analytici předpokládali, že tyto výdaje, které se na ekonomické aktivitě USA podílí zhruba 70 procenty, vykážou nárůst o 0,3 procenta.

Na akciovém trhu navíc přetrvává napětí kolem Sýrie. Británie dnes uvedla, že se žádné vojenské akce proti Sýrii nezúčastní. Bílý dům nyní nevylučuje možnost jednostranného úderu, ačkoli hodlá nadále usilovat o vytvoření mezinárodní koalice.

Index S&P 500 se od začátku srpna snížil o zhruba tři procenta. Je tak na cestě k nejprudšímu měsíčnímu poklesu od loňského května, kdy se propadl o 6,3 procenta, napsala agentura AP.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK