Americký akciový index S&P zažil nejhorší měsíc od května 2012

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily kvůli neuspokojivým údajům o ekonomice Spojených států a přetrvávajícímu napětí kolem Sýrie. Za celý srpen vykázal jejich index S&P 500 nejprudší měsíční pokles od loňského května.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje ve Spojených státech stouply pouze o 0,1 procenta. Analytici předpokládali, že tyto výdaje, které se na ekonomické aktivitě USA podílí zhruba 70 procenty, vykážou nárůst o 0,3 procenta.

Investory navíc znepokojuje situace kolem Sýrie. Americký prezident Barack Obama dnes prohlásil, že chemický útok v Sýrii je ohrožením národní bezpečnosti Spojených států. O vojenském zásahu proti Sýrii však zatím nerozhodl.

Dow Jonesův index se dnes snížil o 0,21 procenta na 14.810,08 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,32 procenta na 1632,90 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,84 procenta na 3589,87 bodu. Za celý měsíc Dow Jonesův index ztratil 4,4 procenta. S&P 500 si odepsal 3,1 procenta a Nasdaq klesl o jedno procento.

Analytik Lawrence Creatura ze společnosti Federated Investors upozornil, že akciový trh je v posledních týdnech tlačen dolů nejistotou. Investoři již delší dobu spekulují o tom, kdy začne americká centrální banka (Fed) omezovat opatření na podporu ekonomiky. Nejistotu na trhu navíc zvýšila syrská krize. "Situace v Sýrii představuje velkou dávku nejistoty. A investoři nejistotu nenávidí," řekl Creatura.

Na devizovém trhu se dolar vyšplhal na čtyřtýdenní maximum vůči koši předních měn a pětitýdenní maximum vůči euru. Dolar, který investoři považují za bezpečné útočiště v období nejistoty, nadále těží z napětí kolem Sýrie. Jednotnou evropskou měnu naopak tlačí dolů slabé ekonomické údaje z eurozóny.

Euro se vůči dolaru propadlo až na 1,3172 USD. Později část ztrát smazalo a ke konci obchodování v New Yorku se prodávalo za 1,3212 USD. Oproti čtvrtečnímu závěru tak vykazovalo pokles o 0,2 procenta.

Investoři se podle agentury Reuters zdráhají nakupovat euro před čtvrtečním zasedáním Evropské centrální banky (ECB). Předpokládá se, že představitelé ECB potvrdí svůj příslib, že budou nadále podporovat ekonomiku nízkými úrokovými sazbami.

Statistický úřad Eurostat dnes oznámil, že míra nezaměstnanosti v eurozóně v červenci zůstala na rekordním maximu 12,1 procenta. "Nezaměstnanost v eurozóně ukazuje, že reálná ekonomika je ve špatném stavu, a potvrzuje, že ECB musí i v příštích letech pokračovat v extrémně uvolněné měnové politice," uvedl analytik David Brown ze společnosti New View Economics.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK