Růst čínského zpracovatelského průmyslu v srpnu zrychlil

01.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 1. září (ČTK) - Čínský zpracovatelský průmysl v srpnu rostl nejrychlejším tempem za více než rok díky přílivu nových zakázek. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů čínského statistické úřadu. Údaje posilují naděje, že prudké zpomalování růstu čínské ekonomiky skončilo.

Statistický úřad uvedl, že index nákupních manažerů pro zpracovatelský sektor stoupl na rovných 51 bodů z červencových 50,3 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od loňského dubna. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje růst aktivity v odvětví.

Čínská vláda se v poslední době snaží odvrátit prudké zpomalování hospodářského růstu urychlováním investic do rozvoje železnic a bytové výstavby a řadou opatření na podporu menších podniků. "Vidíme jasnější známky zlepšujících se ekonomických podmínek," uvedl jeden z analytiků společnosti JPMorgan.

Meziroční tempo růstu čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 7,5 procenta ze 7,7 procenta v předchozích třech měsících. Slabý růst v Číně může mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa. Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světové ekonomiky a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží.

Oficiálním cílem čínské vlády pro letošní rok je dosáhnout růstu HDP o 7,5 procenta. To je sice na světové poměry působivá expanze, pro Čínu by to ale znamenalo nejpomalejší tempo za posledních 23 let. Loni hrubý domácí produkt Číny vzrostl o 7,8 procenta, což bylo nejméně od roku 1999. Čína je druhou největší ekonomikou na světě po Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK