Reuters: Brusel souhlasí s reorganizací rakouské Hypo Alpe Adria

02.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň/Brusel 2. září (ČTK) - Evropská komise podmínečně schválila plán rakouské vlády na reorganizaci zestátněné rakouské banky Hypo Alpe Adria. Informovaly o tom rakouské zdroje agentury Reuters. Krok by mohl bance otevřít cestu k dalším státním penězům. Rakouské ministerstvo financí se k informaci odmítlo vyjádřit.

Souhlas Evropské komise zahrnuje plán prodat do roku 2015 síť banky na Balkáně a uzavřít její italskou část. Dále počítá se státní podporou. Podle jednoho ze zdrojů ale ještě nebyly vyřešeny některé technické otázky.

Hypo Alpe Adria v prvním pololetí prodělala 860 milionů eur (22 miliard Kč). Ke splnění zákonných požadavků na kapitál jí podle sdělení z minulého týdne chybí téměř 620 milionů eur. Tyto peníze by bance měla zajistit dohodnutá státní pomoc, která ale čeká právě na souhlas Bruselu.

Rakouská vláda koncem roku 2009 musela banku zestátnit, aby zabránila jejímu kolapsu v důsledku světové finanční krize. Banka od té doby v rámci státní pomoci obdržela přes dvě miliardy eur. Vídeň hodlá do společnosti vložit dalších 700 milionů eur (zhruba 18 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK