Aktivita v průmyslovém sektoru eurozóny v srpnu zrychlila růst

02.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. září (ČTK) - Průmyslové podniky v eurozóně si v srpnu vedly lépe než v předešlém období. Příliv zakázek na průmyslové zboží minulý měsíc napomohl tomu, že aktivita v průmyslovém sektoru eurozóny rostla nejrychlejším tempem za více než dva roky. Ukázal to průzkum u nákupních manažerů průmyslových firem, který dnes zveřejnila organizace Markit.

Index nákupních manažerů (PMI) minulý měsíc stoupl na 51,4 bodu z červencových 50,3 bodu. Nad hranici 50 bodů, která odděluje pokles od růstu, se index v červenci dostal poprvé od února 2012.

Počet nových zakázek rostl nejrychleji od května 2011. Podle agentury Reuters to naznačuje, že nárůst by mohl pokračovat. Podmínky se zlepšily ve všech velkých ekonomikách měnové unie vyjma Francie.

"I když zisky jsou pořád jen skromné, podniky zaznamenaly největší zlepšení obchodních podmínek za více než dva roky," uvedl podle Reuters hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. Nárůst nových zakázek přitom podle něj naznačuje, že vzestup bude pokračovat i v září.

Eurozóna se v minulém čtvrtletí vymanila z recese, která trvala rok a půl. Ekonomika 17 zemí s eurem stoupla o 0,3 procenta, především díky překvapivě silnému oživení v Německu a ve Francii. Průzkum Reuters ale minulý měsíc naznačil, že hospodářský růst zůstane nějakou dobu slabý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK