Odstávka v elektrárně Temelín se dostala do týdenního skluzu

02.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 2. září (ČTK) - Odstávka na prvním výrobním bloku Jaderné elektrárny Temelín se dostala zhruba do týdenního skluzu. Začala 12. července a podle plánu měla skončit po 49 dnech, tedy v noci na sobotu. Důvodem je prodloužení prací při výměně rotoru generátoru a provedení jeho revize. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. V neděli o půlnoci personál reaktor nastartoval, zahájení výroby elektřiny je plánováno na druhou polovinu týdne.

"Výrobu elektřiny blok obnoví při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Proti původnímu harmonogramu odstávky to bude o týden později. Důvodem je prodloužení prací během výměny rotoru generátoru a provedení jeho revize. Z kontrol vyplynuly úpravy, které bylo potřeba provést ve statorové části generátoru, se kterými harmonogram odstávky nepočítal," vysvětlil Sviták.

Problémy při nynějším odstávce nastaly už 3. srpna, kdy v odstaveném bloku unikla technologická voda do kontejmentu, tedy ochranného obalu reaktoru. Podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost událost ale nepředstavovala žádné radiační riziko.

Více než 10.000 činností, které obsahoval harmonogram odstávky, je podle Svitáka dokončeno a pracovníci elektrárny uvádějí blok do provozu. "To je spojeno s provedením řady zkoušek. Aktuálně se dělají fyzikální testy, kterými se ověřují parametry paliva při minimálním výkonu reaktoru. Jejich zvládnutí je podmínkou pro zvýšení výkonu reaktoru na 30 procent, kde následují další kontroly paliva a vyvažuje se turbína," shrnul mluvčí. Výrobu elektřiny blok obnoví při padesátiprocentním výkonu reaktoru.

Vzniklého času lidé v elektrárně operativně využili k dalším pracím, například vyvezli třetí kontejner s použitým palivem z reaktorového sálu do skladu použitého paliva, když v původním plánu byly pouze dva.

Při odstávce bylo v reaktoru vyměněno 36 palivových souborů, tedy čtvrtina ze 163 souborů. I v této odstávce elektrárna realizovala opatření ze zátěžových testů EU. Technici doplnili a v minulém týdnu odzkoušeli další nezávislý způsob doplňování vody do reaktoru.

Celkově se na realizaci odstávkových prací podílelo více než 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ.

Jaderná elektrárna Temelín loni vyrobila 15,302 miliardy kWh elektrické energie, tím překonala o 1,388 miliardy kWh dosud nejvyšší výrobu z roku 2011. Letos plánuje dodat do sítě přes 15,388 miliardy kWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK