Pražská burza po oslabení v minulém týdnu posiluje

02.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Pražská burza po oslabení v minulém týdnu dnes roste. Index PX do 11:15 posílil o 0,62 procenta na 951,09 bodu, hlavně díky zvýšení cen akcií Erste Bank a Komerční banky. Naopak výrazně zatím oslabují mediální společnost CME a developer Orco. Vyplývá to z výsledků burzy.

V minulém i předminulém týdnu pražská burza oslabovala. Dnes dopoledne ale burzovní index proti závěru minulého týdne stoupal a sílí i další evropské akciové trhy. Například západoevropské burzy dokonce podle analytika Pavola Mokoše z Patria Direct posilují nejrychlejším tempem za poslední dva měsíce. "Rostou, když obavy z amerického vojenského útoku na Sýrii oslabily poté, co prezident USA Barack Obama požádal Kongres o souhlas s případnou intervencí," sdělil.

Pražskou burzu táhly nahoru především bankovní emise. Největší nárůst si připsaly akcie Erste, s nimiž se také zároveň nejvíce obchodovalo. Růst činil 1,74 procenta na 637 korun. Cena akcií Komerční banky vzrostla o 0,95 procenta na 4240 korun.

Další tradičně silné emise stagnovaly. ČEZ zůstal na 450,6 koruny a Telefónica ČR na 291,4 koruny. "Akcie ČEZ pokračují ve stagnaci kolem úrovně 450 korun, v jejíž těsné blízkosti se obchodují již měsíc," doplnil Mokoš.

Nejhlouběji do červených čísel se propadla mediální CME, jejíž akcie oslabily o 3,35 procenta na 86,45 koruny. Také Orco zaznamenalo výrazný pokles ceny akcií, a to o 3,26 procenta na 60,85 koruny. Ztrácela i sázková Fortuna, která oslabila o 1,88 procenta na 99,1 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK