Severočeská energetická je vlastníkem elektrárny Chvaletice

02.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 2. září (ČTK) - Společnost Severočeská energetická dnes převzala od elektrárenské společnosti ČEZ akcie elektrárny Chvaletice, stala se tak jejím stoprocentním vlastníkem. Informovala o tom mluvčí Severočeské energetické Gabriela Sáričková Benešová. Smlouva o prodeji elektrárny byla podepsána v březnu.

Nejprve ji přezkoumal a povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Severočeskou energetickou, která do obchodu vstupovala ještě pod názvem Litvínovská uhelná, uznala jako vhodného kupce také Evropská komise. Dnešním předáním akcií a změnou v orgánech společnosti byl podle Benešové celý proces prodeje dovršen.

ČEZ elektrárnu prodal za 4,12 miliardy korun. Slib prodeje jedné z elektráren o výkonu 800 až 1000 megawattů měl od začátku zmírnit obavy Evropské komise z dominantního postavení ČEZ na českém trhu. Brusel dokonce zahájil v roce 2009 vyšetřování ČEZ z obavy, že blokuje vstup konkurence na trh.

"Nový vlastník hodlá elektrárnu modernizovat a dlouhodobě provozovat. Jejím řízením byl pověřen nový generální ředitel Ing. Luboš Pavlas, jehož dlouholeté odborné i manažerské zkušenosti zajistí naplnění strategických plánů akcionářů. Finančním garantem kontraktu je Československá obchodní banka," uvedla Benešová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK