Liberecké Denso zvýšilo loni tržby o čtyři pct. na 8,62 mld.Kč

02.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 2.září (ČTK) - Liberecký výrobce automobilových klimatizací Denso Manufacturing Czech zvýšil loni obrat o 4,4 procenta na rekordních 8,62 miliardy korun. V hospodářském roce, který začal 1. dubna 2012 a skončil 31. března letošního roku, vykázala firma hrubý zisk 25,5 milionu korun, ve srovnání s předchozím obdobím byl téměř o 70 procent nižší, zjistila dnes ČTK z výroční zprávy společnosti. V předchozím hospodářském roce uskutečnila společnost zakázky za 8,25 miliardy korun a hospodaření skončilo ziskem téměř 83 milionů korun.

Denso, které je největším zaměstnavatelem v liberecké průmyslové zóně, loni vyrobilo téměř 1,9 milionu klimatizačních jednotek. Na letošní rok plánuje firma další zvýšení výroby na dva miliony klimatizačních jednotek a obrat společnosti by měl překročit devět miliard korun, uvedl v komentáři k výroční zprávě prezident společnosti Karel Balatka. Zároveň se chce Denso zaměřit na zvýšení kvality produkce od dodavatelů, která má vliv na kvalitu finálních výrobků.

Tržby Densa po ekonomické krizi dál rostou, i když výroba zdaleka není tak zisková jako před pěti lety. Kvůli rostoucí výrobě se ale postupně zvyšuje počet zaměstnanců. Zatímco v předchozím ekonomickém období zaměstnávala firma v průměru 1487 pracovníků, v minulém roce už jich bylo 1555. Ještě v roce 2008, před hospodářskou krizí, však v Densu pracovalo přes 1700 lidí.

Liberecké Denso Manufacturing je součástí japonské skupiny Denso, která do vybudování libereckého závodu investovala tři miliardy korun. Výrobu v jižní průmyslové zóně v Liberci zahájila na podzim 2003, od září 2007 má i vlastní vývojové centrum. Liberecký podnik se specializuje na výrobu klimatizačních jednotek pro automobily, chladičů a ventilátorů k nim. Největšími odběrateli jsou automobilky skupiny Volkswagen, BMW, Suzuki, Toyota nebo Daimler.

Japonská Denso Corporation vznikla v roce 1949, je vedoucím globálním dodavatelem moderních automobilových technologií, systémů a komponent motorů, klimatizací, automobilové elektroniky a součástí řízení a bezpečnosti. V současné době zaměstnává skupina 130.000 lidí v 36 zemích světa včetně Japonska. Konsolidované tržby za rok 2012 dosáhly 3581 miliardy jenů (702 mld.Kč). Hospodaření korporace skončilo čistým ziskem 182 miliard jenů (36 mld.Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK