Analytici nečekají od ČSÚ revizi růstu HDP ve 2. čtvrtletí

02.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Analytici neočekávají výraznější revizi údajů o vývoji hrubého domácího produktu za 2. čtvrtletí, podle kterých česká ekonomika rostla mezičtvrtletně o 0,7 procenta. Český statistický úřad zveřejní tvorbu a užití HDP za 2. kvartál v úterý. K růstu HDP přispěl podle ekonomů hlavně vývoz, naopak spotřeba domácností příliš nepomohla.

 

"Revize je možná oběma směry. Podle nás jsou obě varianty zhruba stejně pravděpodobné, takže "v průměru" revizi neočekáváme," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Václav Franče. "Revizi nečekám," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Z dílčích dostupných informací lze podle Marka usoudit, že k mezičtvrtletnímu růstu HDP o 0,7 procenta ve druhém čtvrtletí přispěl zejména zahraniční obchod, když vývoz rostl rychleji než dovoz. Naopak negativně k vývoji HDP podle něj přispěly výdaje domácností a veřejného sektoru. Investice se patrně mezikvartálně mírně zvýšily, případně stagnovaly. Otazník visí nad tvorbou zásob, jejichž vliv na HDP by mohl být mírně pozitivní, dodal.

Co se struktury týče, v prvním čtvrtletí podle Frančeho slušně rostla zejména spotřeba domácností, a to až neudržitelně rychle, takže čeká zpomalení jejího růstu. Podle vývoje nových zakázek by prý mohl pozitivně přispět čistý export. Negativní příspěvek tvorby zásob pravděpodobně do velké míry vymizel. "Ale i pro nás je struktura HDP za druhé čtvrtletí do velké míry neznámou a bude pro nás důležitou vstupní informací," podotkl.

Český statistický úřad v polovině srpna na základě svých předběžných údajů oznámil, že tuzemská ekonomika se po poklesu v šesti čtvrtletích v řadě dostala z recese. Hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostl o 0,7 procenta. Meziročně HDP klesl o 1,2 procenta. Pozitivní byl především příspěvek zahraničního obchodu. Vývoz zboží meziročně vzrostl o 1,4 procenta, zatímco dovoz pouze o 0,3 procenta. Celková investiční aktivita se však dál snižovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK