Pražská burza oslabila, index PX klesl o 0,18 procenta

02.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Pražská burza dnes navzdory počátečnímu růstu oslabila. Index PX klesl o 0,18 procenta na 943,50 bodu, oslabily především akcie developera Orco, mediální společnosti CME a energetické firmy ČEZ. Naopak o bezmála pět procent dráž se prodávají cenné papíry těžařské společnosti NWR. Vyplývá to z výsledků burzy.

Orco ztrácí po zveřejnění výsledků za první pololetí už druhou seanci za sebou. Dnes akcie této společnosti klesly o 4,53 procenta a po celkové ztrátě přes osm procent se drží jen pět haléřů nad hranicí 60 korun.

O více než dvě procenta klesly akcie ČEZu, které se v závěru dne prodávaly za 441,50 koruny. Oslabením reagovaly na dnešní oznámení o zhruba týdenním neplánovaném prodloužení odstávky prvního výrobního bloku Jaderné elektrárny Temelín. "Podle plánu měla skončit po 49 dnech, tedy v noci na sobotu. Důvodem je prodloužení prací při výměně rotoru generátoru a provedení jeho revize. Zahájení výroby elektřiny je plánováno na druhou polovinu týdne," upřesnil Josef Kohout z Patria Finance.

O 1,82 procenta oslabily akcie Telefóniky, které klesly na 286 korun. "V médiích se spekuluje o dopadech, které může mít minulý čtvrtek oznámené partnerství společnosti s konkurenčním T-Mobilem v rovině sdílení sítí, a možných reakcích Vodafonu a PPF," naznačil důvody tohoto pohybu Kohout.

Skokanem dne byly akcie NWR, které posílily o 4,85 procenta na 23,80 koruny. "Pro tento titul jsme dnes zvýšili doporučení z 'prodat' na 'držet', naše nová cílová cena je 25 korun za akcii," reagoval na to analytik Komerční banky Josef Němý. Cílovou cenu tato banka snížila o tři koruny.

Celkový objem obchodů byl hluboko pod dlouhodobým průměrem, když činil 276 milionů korun. Americká Wall Street totiž dnes kvůli svátku Labor Day neotevřela, a tak si mnoho obchodníků prodloužilo víkend.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK