Japonský jen prudce oslabil kvůli poklesu obav z útoku na Sýrii

02.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. září (ČTK) - Japonský jen během dnešního obchodování prudce oslabil vůči dolaru i euru. Pokles obav z bezprostředního vojenského zásahu proti Sýrii snížil poptávku po japonské měně, kterou investoři považují za bezpečné útočiště v období nejistoty.

Dolar se vůči jenu vyšplhal až na měsíční maximum 99,435 JPY. Později o část zisků přišel a prodával se za 99,12 JPY. Oproti pátečnímu závěru tak vykazoval nárůst o procento. Jednotná evropská měna vůči jenu posílila rovněž o procento na 131 JPY. Vůči dolaru její kurz nepatrně klesl na 1,3204 USD, napsala agentura Reuters.

Americký prezident Barack Obama o víkendu požádal Kongres o schválení vojenského zásahu v Sýrii, čímž jeho případný začátek odložil nejméně na 9. září, kdy se zákonodárný sbor sejde. Tento krok zmírnil napětí na trhu a spolu s příznivými ekonomickými údaji z Číny a Evropy podpořil poptávku investorů po rizikovějších aktivech.

Pozornost trhu se tento týden podle analytiků soustředí na zasedání centrálních bank v Evropě a údaje o srpnovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Ty by mohly naznačit, zda americká centrální banka (Fed) začne již tento měsíc omezovat opatření na podporu hospodářského růstu, kvůli nimž je nucena tisknout nové peníze.

"Na zprávu o trhu práce se bude upírat velká pozornost. Je pravděpodobné, že bude pro dolar příznivá," uvedl analytik Arne Lohmann Rasmussen ze společnosti Danske Bank.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK