Analytici nečekají od ČSÚ revizi růstu HDP ve 2. čtvrtletí

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní tvorbu a užití hrubého domácího produktu (HDP) za 2. čtvrtletí 2013. Úřad již v polovině srpna na základě svých předběžných údajů oznámil, že tuzemská ekonomika se po poklesu v šesti čtvrtletích v řadě dostala z recese a ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostla o 0,7 procenta.

Meziročně HDP podle předběžných údajů ČSÚ klesl o 1,2 procenta. Pozitivní byl především příspěvek zahraničního obchodu. Vývoz zboží meziročně vzrostl o 1,4 procenta, zatímco dovoz pouze o 0,3 procenta. Celková investiční aktivita se však dál snižovala.

Analytici neočekávají výraznější revizi údajů. K růstu HDP přispěl podle nich hlavně vývoz, naopak spotřeba domácností příliš nepomohla.

"Revize je možná oběma směry. Podle nás jsou obě varianty zhruba stejně pravděpodobné, takže "v průměru" revizi neočekáváme," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Václav Franče. "Revizi nečekám," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Co se struktury týče, v prvním čtvrtletí podle Frančeho slušně rostla zejména spotřeba domácností, a to až neudržitelně rychle, takže čeká zpomalení jejího růstu. Podle vývoje nových zakázek by prý mohl pozitivně přispět čistý export. Negativní příspěvek tvorby zásob pravděpodobně do velké míry vymizel. "Ale i pro nás je struktura HDP za druhé čtvrtletí do velké míry neznámou a bude pro nás důležitou vstupní informací," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK