Koruna po zveřejněné revizi HDP oslabila k euru i dolaru

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Koruna dnes dopoledne po zveřejnění revize hrubého domácího produktu (HDP) oslabila k oběma světový měnám. V 10:30 se podle Patria Online obchodovala vůči euru na 25,70 Kč/EUR, proti pondělnímu závěru tak byla o dva haléře slabší. K dolaru česká měna klesla o tři haléře na 19,51 Kč/USD.

"Revize HDP byla mírně k horšímu, ale data zůstávají nad původním konsensem, nemění celkové vyznění o konci recese a neměla by korunu dostat po nějaký tlak," uvedl k vývoji koruny analytik Patrie Online Tomáš Vlk.

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí rostla mezičtvrtletně o 0,6 procenta. Zpřesněný odhad, který dnes zveřejnil Český statistický úřad, je tak o 0,1 procentního bodu nižší než předběžný. Meziročně se HDP snížil o 1,3 procenta, podle předběžného odhadu statistiků klesal o 1,2 procenta. Zdrojem růstu byl hlavně zahraniční obchod.

Kurz eura k dolaru byl v 10:30 na 1,3175 USD/EUR. Podle Vlka vývoj zřejmě ovlivňují očekávání, že nová data ze zámoří budou dobrá a podpoří útlum takzvaného kvantitativního uvolňování (QE) už tento měsíc. "Index nákupních manažerů v průmyslu kvůli pondělnímu svátku vyjde až dnes a čeká se od něj mírný pokles na 54 bodů, což by stále bylo v souladu se zmenšením měnového stimulu. Pro dolar by dobrá čísla měla být podporou," dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK