Analytici:Ekonomice pomáhá zahraničí, za celý rok ale bude pokles

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Dnešní zpřesněné údaje o HDP potvrdily sice podle analytiků oslovených ČTK, že recese tuzemské ekonomiky ve druhém čtvrtletí skončila, zároveň ale ekonomové upozorňují, že k opravdovému růstu má ekonomika ještě poměrně daleko. Vývoj ekonomiky totiž bude především záviset na vývoji u hlavních obchodních partnerů ČR. Proto ještě pro celý letošní rok očekávají analytici pokles HDP o zhruba jedno procento.

"Rozhodující bude oživení poptávky v zahraničí, zejména u našich západních sousedů. Poslední čísla naznačují, že i když letošní rok skončí celkově poklesem, již v příštím roce bychom se měli vrátit do černých čísel i na meziroční úrovni," uvedl řídící partner poradenské společnosti PwC Česká republika Jiří Moser.

Recese by přitom podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka neskončila, kdyby tomu nepomohl zahraniční obchod. "Českou ekonomiku podle očekávání z recese vytáhlo oživení eurozóny, zejména potom Německa," uvedl. Zároveň dodal, že ve srovnání s předkrizovým vrcholem v roce 2008 bude letošní výkon ekonomiky o zhruba 2,5 procenta nižší. "K dosažení předkrizové úrovně dojde patrně až v roce 2015," dodal.

Celkově výsledek potvrzuje podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho scénář cyklického oživení české ekonomiky. "Nic nás nenutí měnit naši prognózu poklesu české ekonomiky v tomto roce o 0,7 procenta. Nicméně bylo by předčasné považovat oživení české ekonomiky za robustní i vzhledem ke stále slabým investicím do fixního kapitálu a tomu, že českou ekonomiku táhne spíše vnější poptávka," uvedl.

Struktura růstu ekonomiky přitom podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa potěšila. "Některé jednorázové faktory, které stály za velmi slabým vývojem na začátku roku, totiž plně vykompenzovány nebyly. Pomohou tak k růstu i ve třetím čtvrtletí," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK