OECD: Vyhlídky vyspělých ekonomik se zlepšují, Evropa oživuje

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 3. září (ČTK) - Vyhlídky vyspělých ekonomik se postupně zlepšují, a to zejména díky hospodářskému růstu ve Spojených státech. Hospodářské oživení se konečně dostavilo také do Evropy sužované dluhovou krizí. Uvedla to dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Upozornila však, že růst rozvíjejících se ekonomik naopak zpomaluje, takže nelze očekávat výraznější zrychlení růstu světového hospodářství.

"Celkový výsledek je, že vyspělé ekonomiky rostou rychleji, zatímco rozvíjející se ekonomiky rostou pomaleji," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom OECD Pier Carlo Padoan.

OECD navzdory příznivému hodnocení vyhlídek vyspělých ekonomik snížila odhad letošního růstu Spojených států na 1,7 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. Odhad růstu japonské ekonomiky ponechala beze změny na 1,6 procenta.

K výraznému zlepšení OECD přikročila v prognózách pro přední evropské ekonomiky. Německá ekonomika letos podle nového odhadu stoupne o 0,7 procenta namísto dříve předpokládaných 0,4 procenta.

Ve Francii nyní OECD počítá s nárůstem ekonomiky o 0,3 procenta, zatímco dříve předpokládala, že ekonomika o 0,3 procenta klesne. Odhad letošního hospodářského růstu v Británii organizace téměř zdvojnásobila na 1,5 procenta z dříve očekávaných 0,8 procenta.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK