Vývoj ekonomiky byl ve čtvrtletí proti odhadům ČNB vyšší

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Vývoj ekonomiky byl ve srovnání s odhady České národní banky (ČNB) ve druhém čtvrtletí vyšší o 0,4 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle dnes zveřejněného zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 1,3 procenta, naopak proti předchozímu čtvrtletí stoupla o 0,6 procenta.

"Odchylka vývoje HDP od prognózy ČNB směrem nahoru souvisela s výraznějším než předpovídaným meziročním zvýšením čistého vývozu spojeným s dřívějším než prognózou očekávaným oživením růstu obratu zahraničního obchodu," uvedl Holub. Naopak hrubá tvorba kapitálu propadla o něco více, než ČNB odhadovala, což bylo dáno zejména hlubším meziročním snížením fixních investic. Slabý meziroční růst spotřeby domácností pak zhruba odpovídal očekáváním ČNB.

Zveřejněné údaje podle Holuba tak představují riziko směrem k poněkud vyšší než doposud očekávané ekonomické aktivitě v letošním roce. Podle prognózy ČNB by měla ekonomika v letošním roce klesnout o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK