Evropská komise souhlasí s převzetím podílu v SmVaK firmou Mitsui

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. září (zpravodaj ČTK) - Evropská komise souhlasí s převzetím devětačtyřicetiprocentního podílu společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) japonskou firmou Mitsui. Komise o tom dnes informovala s tím, že spojení nevyvolává obavy z možného ohrožení volné soutěže.

Část svého téměř 99procentního podílu v SmVaK, který drží prostřednictvím dceřiné společnosti Aqualia, prodává koncernu Mitsui španělská FCC za 97 milionů euro (asi 2,5 miliardy korun).

Evropská komise dnes připomněla, že zatímco španělská firma, její dcera i česká SmVaK se zabývají vodárenstvím, Mitsui je aktivní na průmyslových trzích, především v obchodování s železem, ocelí, dalšími kovy, elektronikou, chemikáliemi a také s energetikou spojovanými komoditami. Transakce byla zkoumána ve zjednodušené proceduře.

SmVaK jsou jednou z největších českých vodárenských firem. Společnost dodává vodu více než milionu lidí hlavně na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku a také do pohraniční oblasti Polska. Firma loni meziročně zvýšila čistý zisk o 6,3 procenta na 385,1 milionu korun. Tržby z vodného a stočného vzrostly proti roku 2011 o 3,7 procenta na 2,12 miliardy korun. Pro letošní rok společnost plánuje zhruba stejný hospodářský výsledek jako loni.

Aqualia je třetí největší vodárenskou firmou na světě. Působí v 17 zemích a dodává vodu více než 30 milionům lidí. Podíl v SmVaK koupila od Penty v roce 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK