Ekonomika se dostala z recese, vyhráno podle analytiků ale nemá

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla mezičtvrtletně o 0,6 procenta, uvedl dnes ve zpřesněném odhadu Český statistický úřad. Ekonomika se tak se po poklesu v šesti čtvrtletích v řadě dostala z recese. Ekonomové ale upozorňují, že k opravdovému růstu má ekonomika ještě poměrně daleko. Její vývoj totiž bude především záviset na vývoji u hlavních obchodních partnerů ČR. Proto ještě pro celý letošní rok očekávají analytici pokles HDP o zhruba jedno procento.

Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,3 procenta, podle dřívějšího odhadu statistiků klesal o 1,2 procenta.

Tuzemská ekonomika tak i po revizi ale vykázala jeden z nejsilnějších mezičtvrtletních růstů v regionu. Například Německo stouplo mezičtvrtletně o 0,9 procenta, Slovensko o 0,3 procenta, Polsko o 0,4 procenta a Maďarsko o 0,1 procenta. Z dalších zemí Francie rostla o 0,5 procenta a Velká Británie o 0,7 procenta. Na druhou stranu uvedené země vykázaly na rozdíl od ČR i meziroční růst HDP.

"Rozhodující bude oživení poptávky v zahraničí, zejména u našich západních sousedů. Poslední čísla naznačují, že i když letošní rok skončí celkově poklesem, již v příštím roce bychom se měli vrátit do černých čísel i na meziroční úrovni," uvedl řídící partner poradenské společnosti PwC Česká republika Jiří Moser.

Vývoj ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl ve srovnání s odhady České národní banky vyšší o 0,4 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření. "Odchylka vývoje HDP od prognózy ČNB směrem nahoru souvisela s výraznějším než předpovídaným meziročním zvýšením čistého vývozu spojeným s dřívějším než prognózou očekávaným oživením růstu obratu zahraničního obchodu," uvedla ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK