Počet nezaměstnaných ve Španělsku šestý měsíc za sebou klesl

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 3. září (ČTK) - Počet registrovaných nezaměstnaných ve Španělsku v srpnu mírně klesl, a to už šestým měsícem za sebou. I když se počet lidí bez práce snížil jen o 31 osob, pro srpen to byl první pokles za 13 let. Ministr hospodářství Luis de Guindos dnes řekl, že je to nadějný vývoj pro další výhled španělské ekonomiky.

Bez práce bylo v srpnu celkem 4,7 milionu osob. Podle posledních zveřejněných údajů míra nezaměstnanosti na konci druhého čtvrtletí činila 26,3 procenta.

Ve Španělsku je mnoho lidí závislých na turistice, před hlavní letní sezonou tudíž roste zaměstnanost. Naopak na koci srpna se hotely a restaurace připravují na konec sezony a začínají propouštět, proto koncem tohoto měsíce obvykle zaměstnanost opět klesá.

"Pracovní trh se stabilizuje a řekl bych, že je to důvod k optimismu. Je potřeba udělat mnohem víc, řekl bych však, že už jsme dosáhli dna. Ve druhé části tohoto roku uvidíme mírný (hospodářský) růst," podotkl ministr de Guindos, jehož citovala agentura Reuters.

Španělsko je teď ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt sice klesl jen o 0,1 procenta, míra nezaměstnanosti je však mnohem vyšší, než je průměr Evropské unie. Miliony lidí totiž přišly o práci po krachu realitního trhu v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK