Aktivita ve zpracovatelském sektoru v USA v srpnu zpomalila

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. září (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru v srpnu zpomalila a výroba se zvyšovala nejpomaleji za posledních deset měsíců. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery průmyslových firem, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost Markit. Poptávka ale vzrostla, takže se snížily skladové zásoby. To podle agentury Reuters naznačuje, že aktivita může brzy zrychlit.

Konečný index průmyslové aktivity za srpen klesl na 53,1 bodu z červencové hodnoty 53,7 bodu. Proti předběžnému údaji je konečné číslo nižší o 0,8 bodu. Růst od poklesu odděluje hranice 50 bodů - pokud je index nad ní, signalizuje růst aktivity.

Index výroby klesl na 52,5 bodu, a zaznamenal tak nejpomalejší růst od loňského října. Index nových zakázek se naopak zvýšil, a to na 55,7 bodu. To byl nejrychlejší růst za posledních sedm měsíců.

Firmy ale druhý měsíc po sobě najímaly další zaměstnance. Zároveň se snižovaly zásoby zboží na skladě, a to nejrychlejším tempem od roku 2009. U některých společností totiž poptávka často převyšovala nabídku, upozornil hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. "Továrny budou muset zvýšit produkci, aby vyrovnaly pokles zásob," řekl.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí rostla tempem 2,5 procenta ročně. To je ve srovnání s předchozím kvartálem nárůst na více než dvojnásobek. Trhy očekávají, že americká centrální banka (Fed) začne tento měsíc omezovat podpůrnou měnovou politiku, i když nedávné slabší údaje o prodeji domů či o vývoji spotřebitelských výdajů takovou pravděpodobnost poněkud snižují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK