Tuzemský trh s lihovinami kvůli metanolové aféře klesá i letos

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 3. září (ČTK) - Tuzemský trh s lihovinami se stále nevzpamatoval z loňské metanolové aféry a pokles vykázal i v první polovině letošního roku. Největší likérky kvůli loňskému omezení prodeje lihovin a obavám lidí z jejich konzumace už přišly na tržbách o stovky milionů korun. Metanolová aféra vypukla přesně před rokem a metanol obsažený v alkoholických nápojích si od té doby v Česku vyžádala 47 životů.

Prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) a generální ředitel likérky Stock Plzeň Petr Pavlík dnes ČTK řekl, že český trh s lihovinami za prvních sedm letošních měsíců klesl o 1,3 procenta. Prodeje v maloobchodní síti byly meziročně nižší o 1,1 procenta a odbyt v gastronomii se snížil o 1,9 procenta. Loni český trh lihovin vinou metanolové aféry klesl o deset procent.

"Výraznější útlum je (letos) znát v segmentu gastronomie, odkud také pocházela podstatná část otrávených produktů. Mírnější, avšak znatelný pokles vykazuje i maloobchod. V prvním čtvrtletí byl pokles poptávky velmi viditelný a dodnes se trh s metanolovou aférou zcela nevyrovnal," uvedl Pavlík. K nejvíce postiženým kategoriím patří ovocné likéry, vodky i hořké a bylinné lihoviny. Pozitivní vývoj zaznamenává prodej whisky a tuzemáků.

Metanolová aféra udělala likérkám výraznou čáru přes rozpočet už loni na podzim. Například společnosti Granette & Starorežná Distilleries, která je po firmě Stock Plzeň druhým největším producentem lihovin v Česku, v roce 2012 klesl prodej o pětinu a její tržby se snížily z 522 milionů korun v roce 2011 na 463 milionů. Hospodaření likérky Granette/Starorežná skončilo ztrátou 23,8 milionu korun po čistém zisku 2,8 milionu korun v roce 2011.

Likérce Jan Becher - Karlovarská Becherovka ve finančním roce od července 2012 do června 2013 klesly tržby takřka o 100 milionů korun na 1,2 miliardy a hrubý zisk o 80 milionů korun na 171 milionů. Společnost Stock Plzeň loni snížila tržby o 67 milionů korun na 1,877 miliardy korun.

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz v loňském roce vykázala pokles tržeb o 32,9 milionu na 145,4 milionu korun a ztrátu přes dva miliony. Vizovickou likérku Rudolf Jelínek loni podzimní prohibice spojená s metanolovou aférou stáhla do první ztráty od roku 1998, jež činila 15,9 milionu korun. Tržby společnosti klesly o šest procent na 326 milionů.

V prvním pololetí letoška už firma Rudolf Jelínek vykázala tržby na loňské úrovni. S mírným růstem tržeb letos hlavně díky exportu počítá také vedení likérky Granette & Starorežná. Ke stabilizaci trhu by podle Pavlíka měly přispět novely zákona o povinném značení lihu a živnostenského zákona, které v létě schválila sněmovna. "Pokud je ale v nejbližší době nepotvrdí Senát a prezident, budeme minimálně několik dalších měsíců stále v legislativním stavu, který dovolil vznik metanolové aféry,“ upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK