EBRD: Slovinsko bude potřebovat zahraniční pomoc pro banky

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bled (Slovinsko) 3. září (ČTK) - Slovinsko bude pro dokončení svých bankovních reforem potřebovat finanční zdroje ze zahraničí. Uvedl to dnes hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Erik Berglof. Slovinská vláda by se podle něj neměla bát požádat o pomoc, pokud to bude země potřebovat.

Mezi finančníky se stále častěji objevuje názor, že Slovinsko coby malá země eurozóny bude muset v příštích měsících požádat o finanční pomoc, aby mohla dokončit proces uzdravení svého vysoce zadluženého finančního sektoru. Podle Berglofa je jisté, že země bude potřebovat na dokončení programu oživení bankovního sektoru peníze ze zahraničí, otázkou však nyní je, zda to může dokázat i bez oficiálního programu pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Pokud vláda zamýšlí požádat o pomoc, měla by tak učinit rychle.

"Stigma spojené s těmito programy v minulosti je nesprávné, (programy) mohou poskytnout velmi konstruktivní podporu ekonomice, aby se mohla vypořádat s některými vážnými problémy," prohlásil Berglof.

Ve snaze vyrovnat se se špatnými pohledávkami bank v objemu 7,5 miliardy eur (193,1 miliardy Kč), které se objevily v minulém roce, vláda letos v květnu vydala dluhopisy v celkové hodnotě 3,5 miliardy USD (68,4 miliardy Kč) a s výnosem šesti procent. Tím si sice koupila čas, nicméně náklady na uzdravení bank se vytrvale zvyšují.

Ve druhé polovině roku mají být známé výsledky zátěžových testů bank. Výnosy desetiletých státních dluhopisů již stouply na 6,8 procenta, což je blízko úrovně sedmi procent, která donutila Řecko a další členy eurozóny požádat o pomoc.

Ministr financí Uroš Čufer prohlásil, že Slovinsko si na mezinárodních dluhových trzích letos nebude muset znovu půjčovat. Nenaznačil však, zda země bude místo toho usilovat o pomoc od EU a dalších zahraničních institucí. Guvernér centrální banky Boštjan Jazbec minulý týden uvedl, že věří, že Slovinsko bude schopné si vyřešit finanční problémy samo. Připustil ale, že žádost o pomoc zvenčí by byla méně nákladná.

EBRD v minulosti podpořila bankovní sektor celého bývalého komunistického bloku, včetně Slovinska. Podle Berglofa by EBRD mohla mít opět zájem podpořit místní banky, jakmile se znovu postaví na nohy. "V současné době nikdo nebude kupovat podíly ve slovinských bankách, dokud nebudou očištěné," citovala Berglofa agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK