ČTÚ: Komerční digitální televize DVB-T2 nepřijde před rokem 2015

05.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Komerční pozemní digitální televizní vysílání v novém standardu DVB-T2 zřejmě nebude spuštěné před rokem 2015. Teprve v tomto roce budou evropské státy jednat o tom, které frekvence pro technologii vyčlení. Na setkání s novináři to dnes řekl předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák.

Vysílání v DVB-T2 v současnosti testují České Radiokomunikace. Lhůta pro experimentální šíření signálu z pražského vysílače na Žižkově vyprší v polovině ledna příštího roku. V rámci testu vysílají programy ve vysokém rozlišení (HD) a nově i zkouší možnosti placené televize. ČTÚ podle Nováka v lednu test dále neprodlouží.

Nový standard DVB-T2, který by měl v budoucnu nahradit současné pozemní digitální vysílání DVB-T, Radiokomunikace testují od července minulého roku. V rámci testu si uživatelé vybavení příslušnými přijímači mohou naladit HD programy ČT1, Prima a Barrandov TV.

DVB-T2 potřebuje méně vysílacích frekvencí a poskytuje kvalitnější příjem. Vedle pozemního vysílání signálu ve vysokém rozlišení umožňuje šíření více televizních programů a služby interaktivní televize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK