Čínský jüan se poprvé dostal mezi nejobchodovanější měny na světě

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 6. září (ČTK) - Čínská měna se poprvé dostala mezi deset nejobchodovanějších měn světa. Ukazuje to zpráva Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS), podle které jüan překonal švédskou korunu a novozélandský dolar a vyhoupl se na devátém místo. Obchodování v jüanech, jejich oficiální název je žen-min pi, se přitom za poslední tři roky více než ztrojnásobilo.

Letos obrat obchodů v čínské měně dosáhl průměrně 120 miliard dolarů (asi 2,4 bilionu Kč) denně. V roce 2010, kdy BIS uskutečnila předešlý průzkum, to bylo asi 34 miliard dolarů. Tehdy jüan figuroval na sedmnácté příčce.

Americký dolar, euro nebo japonský jen však čínskou měnu z tohoto hlediska nadále předčí. Denní obrat obchodů v dolarech letos v průměru dosahuje 4,65 bilionu dolarů.

Posun čínské měny podle agentury AP odráží mezinárodní charakter dodavatelského řetězce a pružnost, kterou mohou některé firmy používáním čínské měny získat. Příčinou je ale i vzestup čínské ekonomiky, která je druhou největší na světě.

Jüan přitom stále nemá volně plovoucí kurz, a není tedy plně konvertibilní. Hodnotu měny určuje čínská centrální banka, která stanovuje střední kurz, kolem něhož se může tržní kurz denně odchylovat. Kurz se tak nevytváří na trzích a není plně výsledkem nabídky a poptávky.

Čína však usiluje o to, aby její měna hrála v mezinárodním obchodě čím dál větší roli, a používání jüanu proto silně podporuje. Podle agentury AFP plánuje vláda otevřít v Šanghaji zónu volného obchodu, kde by mohla volnou směnitelnost domácí měny poprvé povolit.

Kromě jüanu se mezi deset nejobchodovanějších měn v žebříčku banky BIS zařadilo i mexické peso. To je na osmém místě a BIS u něj registruje nejvýraznější nárůst tržního podílu mezi hlavními měnami rozvíjejících se zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK