Míra inflace v Maďarsku byla v srpnu nejnižší za 39 let

11.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 11. září (ČTK) - Míra inflace v Maďarsku v srpnu klesla na pouhých 1,3 procenta, a byla tak nejnižší za 39 let. Ve srovnání s předchozím měsícem se pak ceny snížily o 0,3 procenta, oznámil dnes tamní statistický úřad. K poklesu cen přispěly zejména nižší ceny energií pro domácnosti a ceny některého sezonního zboží. V červenci byla míra inflace na 1,8 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali pokles míry inflace pouze na 1,7 procenta. Loni v srpnu inflace činila šest procent.

Ceny energií se letos v srpnu snížily o 8,7 procenta. Ceny zboží dlouhodobé spotřeby klesly o 2,2 procenta a ceny oděvů pak o půl procenta. Naopak alkohol a tabák o 9,1 procenta zdražily a ceny potravin vzrostly o 2,7 procenta.

Statistici upozornili, že hlavním důvodem snížení meziroční inflace je prudký pokles cen energií. Jejich snížení nařídila vláda a pokyn vstoupil v platnost v červenci. Meziměsíční pokles inflace ovlivnil sezonní pokles cen potravin a některého dalšího zboží.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny pohonných hmot a potravin, naopak z 2,8 procenta zrychlila a činila tři procenta. Meziměsíčně pak jádrové ceny stouply o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK