Čína bude pokračovat v reformách, aby podpořila růst

11.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ta-lien (Čína) 11. září (ČTK) - Čínská ekonomika je stabilní, tempo jejího oživení ale není tak silné, jak by si vláda přála. Na Světovém ekonomickém fóru v čínském Ta-Lienu to dnes řekl premiér Li Kche-čching. Peking proto bude pokračovat v reformách, aby hospodářský růst podpořil. Zaměří se přitom na reformy ve finančním systému.

"Čína je v důležité fázi restrukturalizace a modernizace své ekonomiky. Ekonomické základy Číny jsou dobré a činnost ekonomiky stabilní," podotkl premiér, jehož citovala agentura Reuters.

"Čína může udržet ekonomický růst pouze tím, že změní růstový model. Finanční reforma je jednou z důležitých částí strukturální reformy," dodal s tím, že reformy se zaměří také na konvertibilitu jüanu a na úrokové sazby.

Li se ujal funkce v letošním roce a s restrukturalizací čínské ekonomiky má velmi ambiciózní plány. Hlavním pohonem růstu země se místo úvěrů, investic a vývozu mají stát spotřebitelé. Premiér také připustil, že kvůli prosazení reforem je ochoten se smířit i s pomalejším ekonomickým růstem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK