Rozpočtový schodek USA v srpnu meziročně klesl

12.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. září (ČTK) - Rozpočtový deficit Spojených států v srpnu klesl na 147 miliard dolarů (2,85 bilionu Kč) ze 191 miliard dolarů před rokem. Přispěly k tomu zejména nižší výdaje, zvýšení daní a rovněž oživení ekonomiky. Uvedlo to dnes tamní ministerstvo financí. Za prvních 11 měsíců rozpočtového roku činí deficit 755 miliard dolarů, což je meziroční pokles o 35 procent.

Fiskální rok v USA začíná v říjnu a končí v září následujícího kalendářního roku. Prognóza rozpočtového úřadu Kongresu (CBO) podle agentury AP předpokládá, že v září vykáže rozpočet přebytek, a celoroční schodek tak dosáhne pouze 642 miliard dolarů.

Spojené státy jsou tak na cestě k prvnímu snížení celoročního rozpočtového deficitu pod hranici bilionu dolarů za vlády prezidenta Baracka Obamy.

Rozpočtové příjmy zatím v letošním fiskálním roce stouply o 13 procent. Výdaje se naopak o zhruba čtyři procenta snížily. V samotném srpnu výdaje meziročně klesly dokonce o deset procent.

Počátkem března v USA vstoupilo v platnost automatické snižování vládních výdajů, které v srpnu 2011 dohodl Kongres a Bílý dům. V tomto roce se v jeho rámci mají původně plánované výdaje snížit asi o 85 miliard dolarů, což jsou zhruba tři procenta celkového objemu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK