Míra zaměstnanosti v EU byla ve druhém čtvrtletí 2013 stabilní

13.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. září (zpravodaj ČTK) - Míra zaměstnanosti ve druhém čtvrtletí byla v Evropské unii stabilní, v eurozóně se snížila o 0,1 procenta, v Česku o půl procenta vzrostla. Plyne to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

V prvním čtvrtletí letošního roku se míra zaměstnanosti v zemích platících eurem snížila o 0,4 procenta, o 0,2 procenta klesla v celé tehdejší evropské sedmadvacítce. Ve srovnání s druhou čtvrtinou minulého roku je nyní míra zaměstnanosti v eurozóně nižší o procento a o 0,4 procenta v celé EU.

Evropský komisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor údaje komentoval slovy, že není důvod k oslavám, protože zatím nevznikají nová pracovní místa. Aby se sílící ukazatele ekonomického růstu promítly do skutečně vzrůstající zaměstnanosti, je potřeba aktivní politika zaměstnanosti, řekl dnes novinářům Andorův mluvčí Jonathan Todd.

Eurostat na základě svých dat odhaduje, že ve druhém čtvrtletí roku 2013 pracovala v tehdejších 27 členských státech EU celkem 221,8 milionu mužů a žen, z nich 145 milionů v zemích používajících euro. Chorvatsko se stalo 28 členem unie v polovině letošního roku.

Nejvyšší růst zaměstnanosti zaznamenalo podle evropského statistického úřadu ve druhém čtvrtletí 2013 Estonsko (1,5 procenta), kde ale v prvním čtvrtletí počet zaměstnaných vzrostl dokonce o 2,3 procenta, Litva a Portugalsko (obě země 0,8 procenta) a Lucembursko (0,7 procenta). ČR a Irsko, které také dosáhlo půlprocentního nárůstu, dosahují podobného vzestupu už druhé čtvrtletí v řadě.

Naopak Kypr propadl o 2,1 procenta, Španělsko o půl procenta. Pokles zaměstnanosti o 0,4 procenta zaznamenaly také Nizozemí, Slovinsko a Slovensko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK