ACEA: Prodej aut v EU dosáhl za osm měsíců nového minima

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. září (ČTK) - Prodej osobních aut v Evropské unii od ledna do srpna ve srovnání se stejným obdobím loni klesl o 5,2 procenta. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Celkem se prodalo 7,84 milionu vozů, nejméně od začátku vedení statistik v roce 1990. Prodej vozů tak klesl i přesto, že ekonomika EU se vrátila mírnému růstu.

Za celý srpen prodej aut v Evropě klesl o 4,9 procenta. Další pokles zaznamenali prodejci na velkých evropských automobilových trzích ve Francii, Itálii a v Německu. Výrazný růst o deset procent naopak zaznamenala Velká Británie.

"Na významných trzích přetrvával pokles," uvedla asociace v prohlášení.

Pokud jde o jednotlivé automobilky, největší propad zaznamenal Peugeot. Za prvních osm měsíců roku počet registrací nových aut tohoto výrobce klesl o 18 procent. Podíl automobilky na trhu tak v meziročním srovnání klesl o skoro jeden procentní bod na 11 procent.

Největší evropská automobilka Volkswagen, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, vykázala propad o 11 procent, především kvůli klesajícímu prodeji vlajkové značky VW.

kne šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK