Vývoz polských potravin se má letos zvýšit o 14 procent

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 17. září (ČTK) - Vývoz polských potravin se má letos zvýšit o zhruba 14 procent na 11 miliard eur (282,8 miliardy Kč). Vyšší má být i vývoz do České republiky, přestože v současnosti stagnuje. Vyplývá to z analýzy polského ministerstva zemědělství a rozvoje venkova, kterou ČTK zaslala státní Agentura zemědělského trhu Polské republiky (ARR). Nejvíce potravin z Polska směřuje do Německa, Británie, České republiky a Ruska.

V poslední době se objevila řada kritických hlasů proti kvalitě polských potravin. Podle ARR se však většinou jednalo o pochybení jednotlivých výrobců.

"Kladná čísla vývozu polských potravin jsou odrazem naší snahy o neustálé zvyšování kvality a konkurenceschopnosti našich zemědělských produktů, pokračující modernizace a rozvoje polských rodinných farem, které jsou základem našeho zemědělství," uvedl v prohlášení zástupce ARR Piotr Kondraciuk. "Připomínky našich zahraničních partnerů ale bereme vážně a kontroly kvality jsme v letošním roce ještě zpřísnili," dodal.

Dovoz polských potravin do České republiky za posledních 12 let vzrostl více než čtyřnásobně a Polsko je po Německu druhým největším exportérem potravin do Česka. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně. Letos ale polské potraviny stíhá na českém trhu řada afér a polský podíl na celkovém dovozu potravin do Česka v poslední době mírně klesal. Polské ministerstvo zemědělství však věří, že za celý rok poroste. Bližší čísla ale neposkytlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK