ČAP: Právní změny zvýší náklady v povinném ručení o pětinu

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Právní změny platné od ledna 2014 zvýší náklady pojišťoven v povinném ručení o zhruba tři miliardy Kč, tedy o pětinu. Jakým způsobem pojišťovny tento růst nákladů promítnou do cen, je na jejich rozhodnutí, pravděpodobně se však neobejdou bez výrazné úpravy cen pojistek, řekl dnes novinářům výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.

Nařízení vlády s účinností od 1. září 2013 stanovilo pojišťovnám platit paušální náhradu 5600 Kč za každou hodinu zásahu hasičů. Vedle toho od ledna vznikne povinnost odvádět nejméně tři procenta z přijatého povinného ručení do Fondu zábrany škod.

Ceny pojistek výrazně ovlivní i novela občanského zákona, která zejména přinese vyšší náhrady škod pro poškozené klienty. Nejvýznamnější změny se projeví u náhrady újmy na zdraví, kde se bude například odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění posuzovat individuálně, nikoliv na základě vyhlášky. Pojišťovny budou muset přihlížet k situaci poškozeného. Zřejmě přibude soudních sporů, proces likvidace prý bude složitější.

Velké pojišťovny po několika letech zlevňování povinného ručení zvedly letos sazby pojistek v průměru o tři procenta. Se zdražením začaly některé z nich již v loňském roce. U rizikových klientů je ale zdražení citelnější a dosahuje několik desítek procent.

Mezi hlavní příčiny předchozího poklesu cen patřila podle odborníků cenová válka mezi pojišťovnami. Průměrné pojistné na vozidlo se snížilo za šest let o zhruba čtvrtinu. Náklady na odškodnění dopravních nehod z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v minulých letech převýšily vybrané pojistné. Povinné ručení poskytuje 14 pojišťoven.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK