Objem úvěrů pro firmy a domácnosti v eurozóně pokračuje v poklesu

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 26. září (ČTK) - Objem bankovních úvěrů poskytnutých firmám a domácnostem v eurozóně v srpnu opět klesl. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská centrální banka (ECB). Vývoj tak podle agentury Reuters naznačuje, hospodářské oživení v zemích eurozóně zůstává i nadále křehké.

ECB již dříve varovala, že růst ekonomiky brzdí nedostatek dostupných úvěrů pro malé a střední podniky. Dnešní údaje tak posílily spekulace, že ECB učiní nové kroky ke zvýšení nabídky levných půjček.

Objem úvěrů pro podniky se v srpnu meziročně snížil o 3,8 procenta, zatímco půjčky pro domácnosti zaznamenaly dvouprocentní pokles. Banky jsou při poskytování úvěrů stále opatrné kvůli nejisté ekonomické situaci. Ta vede k opatrnosti rovněž podniky, a to při rozhodování, zda si mají vzít půjčku.

ECB na začátku září podle očekávání nechala svou základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,5 procenta. Naznačila však, že je připravena sazby dál snižovat, případně zvýšit přísun peněz na finanční trhy, aby zajistila pokles tržních sazeb.

Statistický úřad Eurostat tento měsíc potvrdil, že eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK