Dluhy domácností u bank v srpnu vzrostly na téměř 1,19 bilionu Kč

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v srpnu opět mírně zvýšily. Ve srovnání s červencem stouply o 4,6 miliardy na téměř 1,19 bilionu Kč, meziročně byly vyšší o 45,6 miliardy korun. Vyplývá to z dnešních údajů České národní banky.

Zadluženost podniků meziročně vzrostla o 11,3 miliardy na 970,7 miliardy korun. Proti červenci se dluhy firem zvýšily o 6,3 miliardy Kč.

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí ve srovnání s červencem stouply o 9,2 miliardy na téměř 1,2 bilionu korun. Meziročně byly o vyšší o 70,5 miliardy korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, činily skoro 334,7 miliardy korun. Meziročně stouply o 6,7 miliardy korun, proti červenci ale o 2,2 miliardy Kč klesly.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK