Reuters: Těžba ropy kartelu OPEC klesla nejníže za téměř dva roky

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. září (ČTK) - Produkce ropy v členských zemích kartelu OPEC se v září propadla na nejnižší úroveň za téměř dva roky navzdory rekordní těžbě v Saúdské Arábii. Za poklesem stály nižší dodávky z Iráku, kde stavební práce dočasně snížily exportní kapacitu. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi zdroji z těžebních firem, činiteli OPEC a analytiky.

Produkce OPEC klesla na 30,07 milionu barelů denně ze srpnových 30,32 milionu barelů denně. Dostala se tak na nejnižší úroveň od října 2011. Kartel překračoval svůj těžební limit o pouhých 70.000 barelů denně. Překračování limitu je důsledkem nedisciplinovanosti některých členů kartelu.

"Představuje to výrazný pokles produkce v době, kdy těžba Saúdská Arábie dosahuje mimořádně vysoké úrovně," uvedl jeden z účastníků průzkumu. "Nebýt americké ropy z břidlicových ložisek, byly by ceny mnohem vyšší," dodal. Cena severomořské ropy Brent dnes sestoupila pod 108 dolarů za barel poté, co se v srpnu poprvé za půl roku dostala na 117 USD.

Americká poradenská společnost PIRA nedávno upozornila, že že nebýt rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech, potýkal by se svět s nedostatkem ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK