Americké akcie v obavách z uzavření vlády dál klesají

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. září (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem, během první části dne se ale ztráty na Wall Street zmírnily. Trh se bojí, že Kongres dnes nedospěje k dohodě na financování provozu federální vlády, a vládní služby se tak budou muset od úterka podstatně omezit.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o zhruba 0,6 procenta na 15.165 bodů. Širší index S&P 500 klesl o přibližně 0,4 procenta na 1685 bodů. Index technologického trhu Nasdaq byl se ztrátou 0,1 procenta kolem 3776 bodů. Indexy začaly den propadem o téměř jedno procento.

Obě sněmovny Kongresu si v posledních dnech přehazují dvě verze zákona o financování federální vlády v prvních měsících nového rozpočtového roku. Pokud se na jedné neshodnou, hrozí, že v úterý bude muset vláda valnou část svých aktivit zmrazit. To by mohlo mít výrazně negativní dopady na ekonomiku, jejíž růst je nadále slabý.

Wall Street však dřívější podobné epizody "uzavřené vlády" vydržel bez úhony. Během přerušení vládních služeb v prosinci 1995 a v lednu 1996 index S&P mírně stoupl. Během týdenního uzavření vlády v polovině listopadu 1995 dokonce posílil o 1,3 procenta, uvádějí podle agentury Reuters údaje Jasona Goepferta, prezidenta firmy SentimenTrader.com.

Washington ale navíc čeká bezprostředně poté debata o zvýšení dluhového stropu. Bílý dům už varoval, že pokud se Washington na zvýšení limitu pro zadlužení nedohodne, mohly by vládě do 17. října dojít peníze na úhradu splatných závazků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK