Evropské akcie v obavě z politické krize v Itálii výrazně klesly

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. září (ČTK) - Západoevropské akcie dnes ve strachu z politické krize a nových voleb v Itálii výrazně klesly. Náladu investorů podkopaly i vyhlídky na přerušení provozu americké vlády v důsledku politických sporů.

Široký západoevropský index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 0,7 procenta na 1246,27 bodu. Italský index FTSE MITB oslabil o 1,3 procenta na 17.419,49 bodu, předtím ale spadl až o 2,5 procenta na 17.199,82, nejníže od 10, září.

Ceny italských akcií a dluhopisů padaly kvůli chaosu na tamní politické scéně. Za výprodejem na trzích stálo rozhodnutí pěti ministrů ze strany expremiéra Silvia Berlusconiho opustit vládní koalici premiéra Enrika Letty. Propad ale odpoledne zmírnily zprávy, podle nichž by dvacítka senátorů Berlusconiho strany mohla vytvořit odštěpeneckou frakci, která by se podílela na vládě.

Italská politická krize se objevila v době, kdy jsou finanční trhy nervózni kvůli politickému patu v USA, kvůli němuž hrozí, že federální vláda přestane od úterka poskytovat většinu služeb. To by mohlo mít výrazně negativní dopady na americkou ekonomiku, jejíž růst je nadále slabý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK