Americké akcie během čekání na dohodu o státních výdajích klesly

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. října (ČTK) - Americké akcie v pondělí klesly, protože na trzích zavládla nervozita ohledně možného krachu jednání amerických zákonodárců o státních výdajích na příští fiskální rok. Celé září ale americké hlavní burzovní indexy uzavřely se solidními zisky.

Dow Jonesův index v závěru pondělního obchodování klesl o 0,84 procenta na 15.129,67 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,6 procenta na 1681,55 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,27 procenta na 3771,48 SELČ. Indexy začaly den propadem o téměř jedno procento.

Za celé září ale Dow Jonesův index vzrostl o 2,2 procenta a index Nasdaq připisoval dokonce více než pět procent. Hlavní burzovní ukazatele zakončily v zisku i celé čtvrtletí, Dow Jonesův index připsal 1,5 procenta a S&P 500 se zvýšil o 4,7 procenta.

Tlak na americké akcie v pondělí vytvářela nejistota, zda Kongres k pondělní půlnoci místního času dospěje k dohodě o financování provozu federální vlády. To se nestalo a vládní služby se tak budou muset ode dneška zřejmě podstatně omezit. Bílý dům v pondělí pozdě večer nařídil úřadům, aby najely na plány řízeného zastavování své činnosti. Některých úřadů vykonávajících činnost nezbytnou pro fungování státu, jako federální bezpečnost, by se mezera ve financování dotknout neměla.

Není jasné, jak dlouho tato situace potrvá. Šéfka Úřadu pro řízení a rozpočet (OMB) Sylvia Burwellová v pondělí večer vyzvala Kongres, aby jednal rychle.

USA dospěly do stavu částečné platební neschopnosti poprvé po 17 letech. Wall Street však předchozí obdobnou situaci vydržel bez úhony: během přerušení vládních služeb v prosinci 1995 a v lednu 1996 index S&P mírně stoupl. Během týdenního uzavření vlády v polovině listopadu 1995 dokonce posílil o 1,3 procenta, uvádějí podle agentury Reuters údaje Jasona Goepferta, prezidenta firmy SentimenTrader.com.

Americký dolar se v pondělí na devizových trzích pohyboval bez větších změn k hlavním měnám. Dolarový index ke koši měn klesl o 0,08 procenta na 80,222 bodu. Za celé září ale index klesl o 2,3 procenta, což je nejhorší výsledek od října 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK