Počet nezaměstnaných v Německu v září nečekaně vzrostl

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 1. října (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu v září podle sezonně očištěných dat nečekaně vzrostl a činil 2,975 milionu. To je proti předchozímu měsíci nárůst o zhruba 25.000 lidí. Míra nezaměstnanosti se mírně zvýšila na 6,9 procenta, zůstává ale blízko nejnižší úrovně od znovusjednocení Německa před více než 20 lety. Vyplývá to z údajů tamního statistického úřadu.

Analytici podle agentury Reuters očekávali, že počet nezaměstnaných se sníží. Pokles v průměru odhadovali na 5000 osob. Zvýšení, které nakonec oznámili němečtí statistici, překonalo i nejpesimističtější odhady nárůstu počtu nezaměstnaných o 7000.

Bez sezonního přepočtu, což je politicky citlivý údaj, ale počet nezaměstnaných minulý měsíc klesl o skoro 97.000 a míra nezaměstnanosti se snížila o 0,2 procentního bodu na 6,6 procenta. I v tomto případě však odborníci počítali s výraznějším poklesem.

Německo má největší ekonomiku v eurozóně. Vládě kancléřky Angely Merkelové, která si v zářijových parlamentních volbách zajistila další mandát v čele země, se v minulých letech dařilo udržovat nízkou nezaměstnanost, a to i přes dluhovou krizi a ekonomické potíže v jiných státech eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK